TIPS & TRUCS


Tip 42: Vis ontdooien
Ongeveer 5 uur voordat je de vis wilt bereiden, laat je deze ontdooien. Dit doe je door hem in een zeef te leggen, die je boven een pan of kom plaatst. Al het overtollige vocht loopt op deze manier weg.

Dep de vis als hij ontdooid is ko
rt droog en maak hem op smaak met peper, zout of kruiden naar keuze. Ik heb gemerkt dat de smaken nu ook beter worden opgenomen.

Je kunt de vis met de zeef ook 's morgens in de koelkast zetten om te ontdooien. Laat de vis dan nog een half uur op kamertemperatuur komen voor je hem bakt.



Tip 41: Gerookte tofu

Een hele lekkere variant van de tofu is de gerookte tofu. Wanneer je de verpakking open maakt komt de typische rookgeur je al tegemoet. Heerlijk!
Maak de tofu goed droog en snijd het in kleine vierkante blokjes, van ongeveer een halve centimeter groot.
Verhit in een koekenpan een eetlepel olie en bak de blokjes tofu op dezelfde manier uit als dat je spekjes zou uitbakken. Lekker op een salade, een gebakken ei of in de soep.

Tip 40: Vruchtensap met (bron)water
Probeer jij ook om zo min mogelijk suiker en zoetstoffen te gebruiken? Drink je meestal spa rood, thee of water? Dan is deze tip misschien wel iets voor jou!

Schenk in een groot glas een bodempje pure vruchtensap (dus 100% fruit zonder toevoegingen). Vul dit aan met koud water of bronwater en eventueel ijsklontjes. Je hebt nu een heerlijke pure, fruitige frisdrank. Een druppeltje echte stevia maak het drankje nog wat zoeter, maar of dat gewenst is mag je zelf bepalen ... ;)

Tip 39: Maak een weekmenu

Overkomt het je regelmatig dat je om 17.00 uur nog niet weet wat je om 18.00 uur moet eten? Kies je dan soms uit nood voor pakjes en zakjes terwijl je dit eigenlijk niet wilt?
Los dit probleem heel simpel op door het maken van een weekmenu!

Ga er op een rustig momentje even lekker voor zitten (met een kopje thee ;)
Bedenk wat je de komende week zou willen eten, en maak ook direct een boodschappenlijstje. Kies voor afwisseling van vlees/vlees/vegetarisch en zet bijvoorbeeld eens peulvruchten in plaats van aardappels op het menu.
Sinds ik ben gaan werken met weekmenu's, ben ik gevarieerder (en gezonder!) gaan eten.

Probeer het eens, wie weet werkt het ook voor jou!

Tip 38: Stomen
Wanneer je voedsel stoomt, wordt het bereid door de stoom/damp van kokend water, en komt het dus niet ín het water. Omdat de voedingsstoffen niet met water in contact komen, blijven de voedingsstoffen en dus ook de smaak veel beter bewaard.
Zeker wanneer je zoutarm moet eten, is dit dus een hele goede manier om bijvoorbeeld je groenten extra smakelijk te krijgen! Er wordt geen smaak weggespoeld met het kookwater.

Bij IKEA koop je voor €3,50 al een eenvoudig stoommandje!

Tip 37: Original Spices
Gelukkig worden er steeds meer kruidenmixen gemaakt zonder zout. Jonnie Boer bijvoorbeeld ontwikkelde een hele kruidenmixen-lijn - Original Spices - waarvan een groot deel zonder zout is. Tot eind vorig jaar waren deze alleen bij Jumbo te koop, maar inmiddels worden ze bij meer supermarkten verkocht. Hoog tijd dus voor een ereplaatsje op mijn blog :-)

Op de website van Original Spices zijn alle varianten terug te vinden. Helaas is daar niet vermeld welke zonder zout zijn, maar op de potjes zelf is het wel goed terug te vinden.
Ik heb hen al diverse malen gevraagd om een overzicht van de zoutloze smaken, maar krijg hier helaas geen antwoord op.
Onderstaande varianten heb ik al aangeschaft en bevatten allemaal geen zout:
Baharat
Curry Madras
Ras El Hanout
Shichimi Togarashi
Thai Red Curry

Tip 36: Tabasco
Aan veel smaakmakers en sauzen wordt helaas veel zout toegevoegd. Deze tabasco is gelukkig een uitzondering op de regel! Per theelepel saus bevat het slechts 35 mg natrium. Een prima alternatief dus voor zoute sambal

Ik kreeg van hen een keurig overzicht van de voedingswaa

rden, dat ik graag met jullie deel. Meer informatie en recepten met tabasco vind je op de facebookpagina van TabascoNL.



Tip 35: Fijngesneden Aziatische kruiden

Deze kruiden zijn te koop bij AH in het vriesvak.
Ze bestaan uit koriander, gember, peterselie, chilipeper en citroengras. Heerlijk in een wokgerecht of curry.
Binnenkort een wokgerecht op mijn blog waarin ik deze kruiden verwerkt heb!

Tip 34: Zuurkool
Heb je met dit weer ook zo'n zin in heerlijke zuurkoolstampot?

De witte kool wordt helaas zowel in het zuur als in het zout gezet om er zuurkool van te maken. Zuurkool bevat hierdoor veel zout.
Toch wil ik heel af en toe een keer zuurkool eten. Ik gooi de zuurkool dan in een vergiet en zet er gedurende een aantal minuten een straal koud water op. Ondertussen een paar keer goed husselen. Op deze manier spoel je een deel van het zout weg.
Eet bij de zuurkoolstampot bijvoorbeeld een gehaktbal of speklap, en laat het zoute spek en worst achterwege. Op deze manier moet het af en toe kunnen!!


Tip 33: Matzes 
Matzes van Hollandia bevatten weinig tot geen zout. Ze zijn er in diverse varianten en maten. Ook zijn er matze-toastjes!
Een goed alternatief voor de traditionele toastjes die vaak wél zout zijn.
Beleg de matzes bijvoorbeeld met zelfgemaakte salade of zoutarme kaas en een plakje komkommer. Ook erg lekker met een likje jam!

Tip 32: Maak je eigen bouillonblokjes
Zelf bouillonblokjes maken is helemaal niet zo moeilijk. Lees hier hoe je dat kunt doen...


Tip 31: Geitenkaas met honing
Deze verse geitenkaas bevat per 100 gram 'slechts' 200 mg natrium (500 mg zout). In vergelijking met de gewone geitenkaas is dat een heel stuk minder. Ik vermoed dat er, omdat er honing wordt toegevoegd, minder zout in wordt gedaan. Gunstig dus!
De Aldi heeft een vergelijkbare variant in het assortiment.

Tip 30: Lepelweegschaal
Wanneer je zelf je brood bakt, moet je voor ieder brood kleine hoeveelheden (gist, zout, suiker) afwegen. Zelfs met een digitale keukenweegschaal die per gram weegt, is exact afmeten vrijwel onmogelijk. Voor brood komen deze hoeveelheden heel precies, en 6 gram is dan soms bijna 7.
Een tijd geleden zag ik op de website van Levine een artikeltje over de digitale lepelweegschaal. Ik bestelde hem direct, want dát leek me een ideaal ding. En inderdaad, ik ben er superblij mee en gebruik hem altijd als ik brood maak. Ik kan de ingrediënten nu op de 10e gram nauwkeurig afwegen, en ben er altijd zeker van dat ik de juiste hoeveelheid heb gebruikt.
Overigens is het ook voor sommige gerechten handig om precies de juiste (kleine) hoeveelheden te weten. Zeker als je zuinig moet zijn met zout, kan een halve gram behoorlijk verschil maken!

Bestel hier je eigen lepelweegschaal


Tip 29: Wat eet je als je te moe bent om te koken?
Een tijdje geleden stelde ik op mijn blog de vraag: "Wat eet je als je te moe bent om te koken?"
Leuk om te zien hoeveel reacties deze vraag opleverde, zowel op de blog zelf als op twitter en facebook. Blijkbaar komt dit probleem bij lotgenoten ook regelmatig voor. Voor gezonde mensen betekent moe zijn wellicht niet dat ze niet meer kunnen koken, maar voor mensen met hartproblemen (of iets anders natuurlijk) kan dit echt een issue zijn...

Aan de hand van alle reacties die ik heb gekregen, heb ik onderstaande lijst met tips gemaakt.
Lees verder...


Tip 28: Een nieuwe ketjap manis natriumarm!
Tot grote teleurstelling van veel mensen werd een half jaar geleden de natriumarme ketjap van Conimex uit het assortiment gehaald. Gelukkig is er nu bij AH weer een alternatief te koop!
Klik hier voor meer informatie over deze ketjap...

Tip 27: ... Tik een eitje!
We weten het allemaal... 16.00 uur: cup-a-soep tijd! Maar ja, met een natriumarmdieet vallen eigenlijk alle eenkopssoep-zakjes af omdat ze, een enkeling uitgezonderd, extreem  veel zout bevatten.
Gelukkig zijn er diverse soorten zoutarme bouillon in de handel. Wat ik nog wel eens doe als ik omstreeks 16.00 uur honger krijg, is een kop natriumarme bouillon maken. Als ik de bouillon kokend in de kop heb gedaan, breek ik er vervolgens een eitje boven, en kluts dit er direct goed door. Je krijgt dan een gebonden soepje, wat direct een stukje voedzamer is! Ideaal op een koude dag en een echte opkikker! Eet er een geroosterde boterham bij en je hebt een complete maaltijd...

Tip 26: Zwitserse strooikaas
In kaas zit over het algemeen behoorlijk veel zout. Gelukkig zijn er diverse varianten op de markt die minder zout bevatten, en er is zelfs natriumarme kaas. Voor elk wat wils dus.
Helaas is er in de geraspte variant van kaas niet zoveel keus in 'minder zout'. Toch is een klein beetje geraspte kaas soms wél erg lekker, en geeft het direct meer pit aan je maaltijd.
Deze Zwitserse strooikaas is dan heel goed geschikt. Hij is normaal gezouten, maar omdat hij ontzettend fijn gemalen is heb je er maar weinig van nodig. Op die manier krijg je dus ook maar weinig zout binnen, maar heb je wel de pit van echte kaas. Prik kleine gaatjes in het kartonnetje bovenin, dan kun je niet onbedoeld te veel gebruiken!

Tip 25: Slim gourmetten met minder zout
Gourmetten is één van de meest favoriete bestedingen van oudjaarsavond én van Kerst. Al eerder besteedde ik op mijn blog aandacht hieraan, maar dat is inmiddels lange tijd geleden.
Ook met een natriuarm dieet kun je prima en lekker gourmetten. Hoe?
Klik hier voor een aantal slimme adviezen en tips...


Tip 24: Paprikapoeder
Gebakken aardappels... wie houdt er niet van? Maak de gebakken aardappels nóg lekkerder! Strooi ongeveer 5 minuten voordat de aardappels klaar zijn, een royale hoeveelheid paprikapoeder over de aardappels en schep deze goed door de aardappels. Houd je van pittig? Neem dan de pikante paprikapoeder. De aardappels krijgen er een prachtige rode gloed van en smaken verrukkelijk...
Tip 23: Zakjes wat zeggen...
Vanaf het moment dat de dokter heeft gezegd "U krijgt een natriumbeperkt dieet...", wordt het koken met pakjes en zakjes eigenlijk taboe. Zeker wanneer je hieraan helemaal gewend was, is dit best lastig.
Het valt me op dat men het zelfs in restaurants vervelend vindt om bijvoorbeeld een saus zonder zout te maken. 'Alles staat al klaar mevrouw', en 'sauzen zijn nu eenmaal zout' zijn doorgaans de excusen die ik te horen krijg van de bediening. Wanneer ik dan, licht geïrriteerd vraag of de kok niet kan koken, dan wordt dat niet gewaardeerd...
Maar goed, zó moeilijk is het dus helemaal niet!
Lees Meer...

Tip 22: Vochtbeperking - Maak fruitijsjes!
Hoewel natriumarm eten niet altijd leuk is, weet ik uit ervaring dat een vochtbeperking een nog veel groter probleem kan zijn. In het verleden (voor mijn laatste hartoperatie) had ik een vochtbeperking van maximaal 1200-1500 ml per dag, en dat is erg weinig. Zeker omdat ik ook veel 'plastabletten' slikte, waardoor ik dus altijd dorst had. Nu mag ik gelukkig wel de normale 2 liter per dag drinken, maar in combinatie met de medicijnen is dat nog altijd niet veel.
Lees Meer...

Tip 21: Ik ga op reis en ik neem mee...
In de zomermaanden, als mijn conditie vaak het beste is, gaan we er regelmatig een dagje of zelfs een paar dagen op uit om te genieten van de zon en de natuur. In de loop van de jaren heb ik redelijk goed leren inschatten in welk restaurant ik een zoutarme maaltijd zou kunnen krijgen en in welke niet. De hoeveelheid zout die ik eet hangt vaak meer af van mijn vraag dan van de mogelijkheden. Soms 'zondig' ik en eet ik een keer gewoon, maar dit kan ik me niet vaak veroorloven. Zeker tijdens een (korte) vakantie kan dat niet, omdat ik dan snel vocht vasthoud en benauwd word.
Lees Meer...

Tip 20: Knoflook - kernen verwijderen
Knoflook is een uitgesproken smaakmaker dankzij zijn heerlijke geur en pittig aroma. Het is een onmisbaar ingrediënt in de wereldkeuken maar heeft inmiddels ook in veel van onze traditionele gerechten een vaste plaats verdiend. Zeker wanneer je met minder zout moet/wilt koken is knoflook een ideale toevoeging aan veel gerechten.  Knoflook kan op diverse manieren worden verwerkt: rauw in salades en kruidenboter, om vlees en vis op smaak te brengen, in diverse sauzen of meegekookt in soepen en stoof- en groenteschotels.

In veel van mijn recepten staat dat je (groene) kernen van de knoflookteen moet verwijderen. Wellicht vraag je je af waarom dit is! De kern van de knoflookteen is het meest bittere en sterkst ruikende stukje van de knoflook. Wanneer je deze verwijdert zal je adem later veel minder sterk naar knoflook ruiken! Soms is dat best handig, als je nog naar een vergadering moet bijvoorbeeld :-)
Veel mensen die slecht tegen knoflook kunnen, verdragen de knoflook wél als de kernen verwijderd zijn! Zeker het proberen waard dus!

Tip 19: Bouillonblokjes zonder toegevoegd zout
In veel recepten wordt gebruikt gemaakt van bouillonblokjes. Onlangs heb ik al een bericht geschreven op deze blog over alle soorten bouillon(blokjes) met minder zout. Omdat deze blokjes zoveel minder zout bevatten, lossen ze vaak slechter op dan de zoute varianten. Zelfs in kokend water moet je ze goed doorroeren en van te voren in kleine stukjes breken.

Wanneer je een bouillonblokje wilt toevoegen, los deze dan altijd éérst op in een half kopje kokend water. Pas als het daarin helemaal opgelost is kun je het toevoegen aan de vloeistof/saus waar het bij moet. Op deze manier voorkom je dat je kleine stukjes bouillonblokje in je saus hebt. Dat is namelijk heel vies als zo'n stukje 'smurrie' net in een hapje saus zit!

Tip 18: Ga naar de vakman en niet naar de supermarkt!In de periode dat ik een zoutarm dieet houd heb ik in diverse plaatsen gewoond. Wat mij opvalt is dat één ding in alle plaatsen gelijk is: Echte vakmensen zijn altijd bereid om mee te denken en mee te helpen!
In de enorme schappen van de supermarkten mag dan heel veel keuze zijn, je hebt geen enkele invloed meer op de inhoud van het product. Een rollade met minder zout? 'Jammer, die is er niet'. Witte bolletjes zonder zout? 'Nee mevrouw, die zitten niet in het assortiment...'
Hoe anders is de reactie van de echte ambachtslieden! Een rollade zonder zout? 'Maar natuurlijk mevrouw, die maak ik voor u hoor! Zal ik hem ook in onsjes snijden?'
In de loop van de tijd heb ik ook in Harderwijk mijn vaste adresjes gekregen. 'Mijn' slager Schiffmacher maakt bijvoorbeeld rookworst voor me met veel minder zout dan de gewone. Aangezien meer mensen in mijn directe omgeving een zoutarm dieet volgen, bestel ik aan het begin van de winter 25 stuks. Eerlijk gezegd vinden we ze zelfs lekkerder dan de gewone zoute variant! Voor de jaarwisseling zijn ze dus vaak al vrijwel op, en moet ik een nieuwe lading bestellen... Ook maakt hij onder andere zoutarme osseworst en gebraden gehakt voor me, op verzoek zelfs met losalt. Bij Appie zul je dit nooit gedaan krijgen!
Van een lezer hoorde ik dat ook de slager in de Doezastraat in Leiden op bestelling natriumarme rookworst maakt.
Ook de poelier bijvoorbeeld houdt rekening met mijn wensen. De mini kiprollades op de foto maakt hij speciaal voor mij met kipkruiden zonder zout. Heerlijk!
En tot slot, zelfs mijn bakker neemt af en toe de moeite om kadetjes zonder zout voor me te bakken... Een tijdrovend klusje! Bijzonder toch?
Ga in jouw omgeving op zoek naar zulke vakmensen, en je zult zien hoeveel er mogelijk is!

Tip 17: Speklapjes in plaats van ontbijtspek
Wanneer er in een gerecht plakken ontbijtspek worden gebruikt, kan dit om meerdere redenen zijn. Soms is het om zijn zoute smaak, soms om het gerecht niet uit te laten drogen en soms om een gerecht in te rollen. Wellicht zijn nog meer redenen. Helaas is ontbijtspek (geldt ook voor rauwe hamsoorten en bacon) te zout voor mensen die een natriumbeperking hebben.
Wanneer het nodig is om een gerecht sappig te houden, of om in te rollen, gebruik dan hele dunne plakken speklappen. De slager zal deze probleemloos voor je kunnen snijden. Op deze manier heb je wel de voordelen, maar niet het zoute nadeel! Vraag de slager om een speklapje dun als vleeswaren te snijden. Sommige slagers gebruiken deze 'vleeswaren' al voor hun slavinken (omdat ze ontbijtspek te zout vinden), in dat geval hebben ze het soms al klaar liggen. Meestal moet het wel besteld worden, omdat het spek licht bevroren moet worden gesneden.

Tip 16: Gehakt op smaak? Rauw Proeven? NEE
Controleer of het gehakt voldoende op smaak is gebracht door er een klein balletje van te maken en dat in een paar tellen gaar te maken in de magnetron of in een laagje kokend water.
Op deze manier kun je nog veranderingen aanbrengen in de massa, en hoef je toch geen rauw gehakt te eten!

Tip 15: Kook ongezouten voorgekookte aardappelschijfjes en krieltjes
Als er in een gerecht aardappelschijfjes of krieltjes zitten, is het soms verleidelijk om deze geschild en voorgekookt te kopen. Kijk hierbij echter goed uit, veel voorgekookte aardappels zijn vaak al zout, omdat ze in zout water gekookt zijn! Gelukkig zijn er in diverse supermarkten ook ongezouten varianten te koop.
Koop jij je voorgekookte aardappels ongezouten? Laat me dan a.u.b. weten waar je ze koopt. Ik zal dan bij de natriumarme producten een lijstje maken van de winkels die ze aanbieden.
Zelf koop ik het merk Euroshopper van Albert Heijn. Deze bevatten, in tegenstelling tot bijvoorbeeld het eigen AH-merk en Célavite, géén zout! Ook de Lidl en de Dirk van den Broek hebben een ongezouten variant in het schap!

Zelf als op het etiket het natrium- of zoutgehalte niet wordt aangegeven, kun je makkelijk zien of ze gezouten zijn. Kijk bij de ingrediënten! Staat er zout bij? Niet kopen! Staat er alleen 'aardappels'? Dan zijn ze geschikt!

14. Bespaar tijd: kook meerdere porties tegelijk
Het weglaten van pakjes en zakjes leidt er toe, dat je over het algemeen wat meer tijd kwijt bent met koken. Geen probleem, want het resultaat is er dan ook naar.
In de praktijk blijkt dat het qua tijd niet veel uitmaakt of je bijvoorbeeld pastasaus voor 1 maaltijd, of voor 3 maaltijden maakt.
Maak hier handig gebruik van door een grote pan vol te maken, en per portie de saus in te vriezen. Je hoeft dan een andere keer alleen maar de saus op te warmen en er pasta bij te koken. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor pastasaus, maar voor veel meer gerechten! Dit kan je veel werk en dus tijd besparen.
Daarnaast is het eenvoudiger om het vetpercentage te beperken wanneer je meerdere porties tegelijk maakt!

13. Snoep verstandig: bewaar je restjes!
Al mijn hele leven ben ik een enorme snoepkont.. Nog steeds zijn er dagen dat ik eigenlijk te moe ben om een maaltijd te bereiden en een complete maaltijd te eten, maar een lekker hapje tussendoor gaat er altijd wel in!
Vroeger greep ik tijdens deze snoep-momenten altijd naar ongezonde dingen. Vaak waren ze erg zout, erg vet of allebei. Onverstandig dus, en ik heb het zelf moeten bekopen.
Gelukkig heb ik geleerd hoe je ook verstandig maar toch lekker, zoutarm kan snoepen.
Een van de dingen waar ik dol op ben is 'iets lekkers bij de lunch'. Een gekookt eitje, een kopje soep, een stukje koud vlees... noem maar op. Wat ik echt óók heb ontdekt is dat je met restjes van vorige maaltijden, hele leuke nieuwe hapjes kunt maken! Van een koude gekookte aardappel maak ik bijvoorbeeld een mini-aardappelslaatje, met een likje pastasaus kun je een leuke pizza-boterham maken en zo zijn er nog vele voorbeelden te verzinnen. Ik hoop ook steeds meer van deze slimme mini-maaltijden op deze site te kunnen plaatsen.
In mijn koelkast liggen ook altijd restjes groente en fruit, en dit keer maakte ik hiervan samen met een klein zakje gesneden ijsbergsla een heerlijke salade. Doe er nog wat gekookte pasta doorheen en je hebt een maaltijdsalade!

12. Maak (eenvoudige) bijgerechten om de maaltijd uit te breiden.
Nasi compleet
Kleine bijgerechten kunnen je maaltijd een stuk aantrekkelijker maken en ook smakelijker! Een gebakken stukje banaan, een simpele ananas/komkommersalade, een gebakken eitje, een paar geroosterde nootjes. Allemaal voorbeelden van goedkope, zoutarme, smaakvolle toevoegingen. Je maaltijd is met zulke kleine dingen direct een stuk completer. Daarnaast is het een ideale manier om je hoeveelheid groenten of fruit aan te vullen tot de dagelijks aanbevolen hoeveelheid.

11. Zout uit de hand, niet uit een pot!
Wanneer je toch wat zout wilt toevoegen aan een gerecht, strooi dan de hoeveelheid die je wilt gebruiken eerst in je hand. Je hebt dan veel meer controle. Is het toch te veel? Je kunt gemakkelijk wat minder doen. Als je het uit de pot strooit weet je nooit precies hoeveel het was!
Nóg beter is het natuurlijk om een maatlepel te gebruiken, maar als je minder dan 1 gram wilt gebruiken wordt ook dit lastig meten.
Oefen hiermee! Vul een maatlepel van 1gram en schud die uit in je hand. Kijk goed hoeveel dit is. Gebruik de helft en je hebt dan 200 mg natrium toegevoegd. Gebruik je Losalt of Jozo bewust, dan heb je ongeveer 70 mg natrium toegevoegd. Een groot verschil, dus zeer aan te raden. Ook hier geldt: Meten is Weten!

10. Een goede voorbereiding is het halve werk...
Wanneer je altijd gewend was om met pakjes en zakjes te kopen, zul je misschien moeten wennen aan de hoeveelheid ingrediënten die je gebruikt nu je met minder zout kookt. Lees meer >>

9. Minder zout = Meer kruiden
Wanneer je om welke reden dan ook, minder zout wilt gebruiken, houdt dat niet in dat je minder smaak aan je eten wilt geven. Lees meer >>

8. Meten is weten:
Sommige producten die toch een redelijke hoeveelheid zout bevatten, kunnen alleen in hele kleine hoeveelheden worden gebruikt.
Denk bijvoorbeeld aan de sojasaus (less salt), waarvan 2 ml al 70 mg natrium bevat. Je kunt dus niet gewoon een scheutje toevoegen, omdat je dan geen idee hebt hoeveel je hebt gebruikt.
Hiervoor is een ideale oplossing bedacht, de maatlepels!
Maatlepels koop je vaak in een setje van 5 of 6 lepels, oplopend in grootte. Op de lepel staat de hoeveelheid aangegeven. Dit zijn de gangbare maten (in milliliters):
1 el = eetlepel 15 ml
1 tl = theelepel 5 ml
¾ tl 4 ml
½ tl 2 ml
¼ tl 1 ml
1/8 tl  ½ ml

7. Paneermeel
Heb je paneermeel nodig voor een gerecht maar geen zelfgemaakte paneermeel in huis? Verkruimel dan een paar beschuiten van Bolletje Vitaal. Hier zit vrijwel geen zout in, in tegenstelling tot gewone paneermeel uit een pakje!

6. Verstandig Gourmetten?
Ook met een zoutarm dieet is het prima mogelijk om heerlijk te genieten van een avondje gourmetten.
Kijk hier voor handige tips!

5. Uit eten met een zoutarm dieet?
Kijk hier voor handige tips!


4. Wijn in blokjes invriezen
Het gebeurt regelmatig dat je voor een recept bijvoorbeeld 200ml rode of witte wijn nodig hebt. Omdat er hier in huis weinig wijn gedronken wordt, blijft er dan een restje wijn over waar ik op dat moment niets mee kan.
Lees verder...

3. Smakeloos zonder zout?
Vind je dat het gerecht, ondanks gebruik van kruiden, tóch een klein beetje zout nodig heeft?
Strooi dit zout dan niet in de pan tijdens de bereiding, maar pas over je eten als het op je bord ligt.
Lees verder...


2. Thee-ei
Kook je aardappels of pasta eens in kruidenwater. Gebruik voor de kruiden een thee-ei, zodat je alle kruiden makkelijk kunt verwijderen en ze niet aan de aardappels/pasta blijven plakken! Alle gedroogde kruiden zijn geschikt.




1. Donkere jus door gedroogde champignonstelen
Wanneer je voor een gerecht champignons nodig hebt, verwijder dan voorzichtig de stelen. Wanneer je de steel zo dicht mogelijk op de hoed vasthoudt, kun je hem eenvoudig losdraaien.
Leg de stelen op een schoteltje en zet ze op de verwarming (en in de zon).
Lees verder...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten