Etiketten leren lezen
Op veel etiketten zie je bij de voedingswaarden de term 'natrium' staan. Dat is niet hetzelfde als zout!
Zout en natrium zijn namelijk niet hetzelfde!
Zout bestaat uit twee delen: natrium en chloride. Samen bepalen ze het gewicht van zout.
Onthoud: 0,4 gram natrium = 1 gram keukenzout
Het advies is om per dag niet meer dan 6 gram zout te eten. Dat is vergelijkbaar met 2,4 gram natrium.
Wanneer je zoutarm (of ander dieet) moet volgen wordt het noodzakelijk om bij alle levensmiddelen die je koopt het etiket goed te lezen. Fabrikanten zijn verplicht om aan te geven of er zout aan het product is toegevoegd. Helaas is er nog geen wet die voorschrijft dat de exacte hoeveelheid moet worden weergeven. Staat het natriumgehalte niet op de verpakking? Koop het dan niet!!
Op het etiket moet worden vermeld welke ingrediƫnten het product bevat. Ze staan in afnemende volgorde, dus het ingrediƫnt dat het meest is gebruikt, moet het eerst worden vermeld, het bestanddeel waarvan het minst is gebruikt, wordt als laatste vermeld. Dat is interessant als iets voornamelijk vlees lijkt te bevatten, om daarna te ontdekken dat vlees pas op de vierde plaats wordt vermeld in plaats van de eerste!
AH heeft soms op het etiket 'toegevoegd zout' staan. Als echter bijvoorbeeld ook sojasaus in het product is verwerkt, is het natriumgehalte vele malen hoger dan het etiket weergeeft. Ze rekenen dan namelijk de samenstelling van toegevoegde producten zelf niet mee! Een erg bedrieglijke manier van informeren!
Tegenwoordig vind je op veel producten een logo met bijvoorbeeld de tekst 'Minder zout' of 'Ik Kies bewust'.
Een logo dat veronderstelt dat je, door dit product te kopen, een gezond en verantwoord product koopt. Toch kan het gevaarlijk zijn om zonder meer al deze producten te gebruiken!
Het logo wil namelijk niets anders zeggen dan dat het product een bepaald percentage MINDER zout (of suiker of verzadigd vet) bevat dan een vergelijkbaar product. Koop je bijvoorbeeld een blik knakworsten met het 'Ik kies bewust'-logo, dan heb je nog altijd te maken met een product waar TE VEEL zout in zit, en wat dus niet gebruikt mag worden bij een zoutarm dieet. De term 'minder zout' kan dus net zo goed 'nog steeds te zout' betekenen!
Kijk, wanneer je een product aanschaft, altijd goed naar de voedingswaarde op het etiket.
Soms staat het zout/natruimgehalte weergegeven per 100 gram bereid product, terwijl je het product onbereid koopt. Je moet dan helemaal omrekenen wat er nog aan gewicht bij het product gaat (groenten, vocht, vlees enz.) en hoeveel je er dan ongeveer van eet. Je ziet dit vaak bij maaltijdmixen en sauzen en dergelijke.
Gewoonlijk zijn deze overigens allemaal te zout! Lekker zelf maken dus...
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten