Broodkrans met tomaten, basilicum en pijnboompitten

Gebakken broodkrans
Op 29 april schreef ik dat ik pesto had gemaakt bij een speciaal brood. Hier volgt het recept van dit brood!
Dit brood heb ik gemaakt naar aanleiding van een recept dat ik vond op Aranka's blog, ik heb het alleen een klein beetje aangepast...

Ingrediënten:
250 gram bloem
150 ml handwarm water
9 gram gedroogde gist
30 ml olijfolie (ev. basilicum-olie als je die hebt)
25 gram pijnboompitten
25 gram zongedroogde tomaten
1 grote handvol verse basilicumblaadjes
wat extra bloem om aanrecht te bestuiven
2 gram losalt / jozo bewust

Bereiding:
Deegbol
Maak op je aanrecht een cirkel van de bloem en maak een lege ruimte in het midden. Strooi het zout op de buitenste rand van de bloem. Doe het gist in het midden en giet hier langzaam het water en de olie op, terwijl je met je andere hand vanuit het midden het vocht over de bloem gaat verdelen.
Kneed ongeveer 5 minuten, je hebt dan een heel mooi, zijdezacht bolletje deeg... Doe het deeg in een kom (licht invetten met olie) en dek af met een theedoek of huishoudfolie. (Het folie moet je misschien even licht bestrijken met olie, zodat het niet aan het deeg blijft plakken.) Zet op een tochtvrije, niet al te koude plaats en laat een uur rijzen.
Rooster de pijnboompitten in een droge, hete pan tot ze licht verkleuren. Laat afkoelen.

Deeg voor het rijzen
Snijd, terwijl het deeg nog staat te rijzen de tomaten en basilicum in kleine stukjes. Als de tomaten uit olie komen moet je ze eerst afspoelen en heel goed droogdeppen. Gedroogde tomaten uit een zakje ook afspoelen en droogdeppen. In gekochte, gedroogde tomaten zit ook zout.
Wil je het nóg minder zout, droog dan zelf de tomaten. Dit is een tijdrovende bezigheid, maar wel ontzettend lekker. Een recept hiervoor komt later nog.
Deeg na het rijzen

Zelf 'speel' ik een beetje met zout en zoute ingrediënten. Als ik gezouten tomaten gebruik doe ik iets minder zout in het deeg. Gebruik ik zelfgedroogde, dan kan er wat meer zout in het deeg. Bepaal hierin je eigen wensen, afhankelijk van je dieet. (Wanneer je helemaal geen zoutbeperking hebt, is meer dan 4 gram zout in het deeg echt niet nodig!)

Doe een beetje bloem op je aanrecht en stort daarop de gerezen deegbol. Druk de bol voorzichtig plat en verdeel de tomaten, pijnboompitten en basillicum over het deeg. Sla het deeg een paar keer om (vouwen) zodat niet alle ingrediënten bij elkaar zitten. Maak een rol van het deeg en vouw het tot een krans. Maak de uiteinden van het deeg aan elkaar vast.
Leg de krans op een bakplaat die bekleed is met bakpapier. Dek weer af met de theedoek of huishoudfolie.
Laat opnieuw een uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 230 graden. Bak de krans in ongeveer 25-35 minuten mooi goudbruin. Als je onder op de krans tikt en het klinkt hol, dan is de krans gaar. Laat hem afkoelen op een rooster.

Eet de krans lauwwarm met boter of pesto. Ook heerlijk met een plakje (natriumarme) kaas of tomaat.

Hoe minder zout je hebt gebruikt, hoe korter zal het brood 'vers' blijven. Als je het wilt invriezen moet je dit doen direct nadat het is afgekoeld.

1 opmerking: