Kroepoek oedang |
In Indonesië kent men ongeveer 30 verschillende soorten kroepoek. De bekendste soort kroepoek in Nederland is die gemaakt van meel en garnalen, de kroepoek oedang. Deze soort wordt doorgaans als 'naturel' aangegeven. Aan Kroepoek oedeng wordt een behoorlijke hoeveelheid zout toegevoegd; gemiddeld 1,5 - 3 gram per 100 gram. (=600 - 1200 mg natrium) De hoeveelheid wisselt sterk per merk!
Andere bekende soorten zijn:
Cassavekroepoek
Kroepoek Cassave is een Aziatische snack gemaakt van tapiocabloem en de wortel van de cassaveplant. Cassave kroepoek is vegetarisch. Ook aan deze kroepoek wordt net zoveel zout toegevoegd als aan de kroepoek oedeng. De hoeveelheid zout wisselt per merk.
Rempejek,
Emping naturel natriumarm |
Emping blado natriumarm |
Emping is een bijgerecht dat lijkt op kroepoek. Het wordt gemaakt van bijna-rijpe, gepelde melindjoenoten die met een speciaal hamertje worden platgeslagen en vervolgens worden gedroogd in de zon. Voordat het gegeten kan worden, wordt emping gebakken in olie.
Emping heeft een licht bittere smaak. Naast de gewone emping naturel is er een zoete, hete variant (emping balado).
En dan nu het goede nieuws!!! Aan emping wordt géén zout toegevoegd. Empimg is dus geschikt bij een natriumarm dieet. De twee soorten die je hier op de afbeeldingen ziet zijn van Go-Tan en bevatten minder dan 10 mg natrium per 100 gram.
Ideaal dus als vervanging van kroepoek bij nasi of bami, maar ook lekker als snack tussendoor. Naast natriumarm is emping ook vegetarisch.
10 gram cassave kroepoek |
Op veel zakken kroepoek staan de voeingswaarden ook per portie aangegeven. Zelfs op de zoute, gewone kroepoek lijkt deze hoeveelheid wel mee te vallen. Dit komt omdat ze als portie 10 gram kroepoek rekenen, wat erg weinig is. Als er een schaal kroepoek op tafel staat eet je heel snel veel meer dan 10 gram...
Go-tan natriumarme producten
Leuke tip die emping, ga ik zeker eens proberen.
BeantwoordenVerwijderen