Gedroogde tomaten

De zoete gedroogde tomaten van gisteren waren al heerlijk, maar ook dit zijn toppertjes. De tomaten in de variant van vandaag zijn ontdaan van pitjes en vocht, zodat ze sneller indrogen.

Ben jij ook zo dol op gedroogde tomaten? Voor veel mensen is dit een heerlijke, gezonde snack, zéker als er niet teveel olie aan blijft hangen. Maar ja, als je op je zoutinname moet/wilt letten, zijn deze gezonde snacks ineens een stuk minder gezond.
Hoewel het zelf drogen van tomaten veel tijd kost (de oven doet het werk!) is het zeker de moeite waard. De tomaatjes kunnen goed bewaard worden, waardoor het ook zinvol wordt om in 1x een grote hoeveelheid te drogen.



Ingrediënten:
1 kilo niet al te grote trostomaten
olijfolie extra vierge
versgemalen peper
1 gram losalt

Bereiding:
Was de tomaten en halveer ze. Schep de zaadlijsten en zaadjes uit de tomaten, dit bespoedigt het drogen.
Zet de tomaten op de bolle kant op een bakplaat, bekleed met bakpapier.
Besprenkel de tomaten met olie en bestrooi ze met de peper en zout. Het kan ook helemaal zonder zout, maar met 1 gram losalt bevat het totaal maar 135 mg natrium, dit is per tomaatje erg weinig.
Verwarm de oven op 100 graden en schuif de platen in de oven. Laat ongeveer 3 à 5 uur drogen, afhankelijk van de grootte van de tomaten. De tomaten op de foto hebben 4 uur in de oven gestaan. Wanneer je de tomaatjes niet direct allemaal gebruikt, zijn ze prima te bewaren. Doe ze in een jampot (uitgekookt!) en schenk olie bij totdat alle tomaten onder staan. Sluit de pot goed af.

1 opmerking:

  1. Die zien er echt lekker uit zeg. Jammer dat ik er alleen maar naar kan kijken :)

    BeantwoordenVerwijderen