Klassieke asperges (à la Flamande)

In de maand juni zijn ze er nog volop: asperges! Koop goede asperges bij de groenteboer of aspergeteler. Je kunt echt beter 2 euro meer uitgeven voor goede asperges, want ze zijn het waard!

Dit klassieke recept wordt door vrijwel iedereen die van asperges houdt gewaardeerd. Natuurlijk kun je er zelf wat variatie in aanbrengen. In dit recept heb ik voor beenham gekozen, omdat dit onderdeel is van het originele recept. Wanneer je een flinke natriumbeperking hebt zou je de ham prima kunnen vervangen door bijvoorbeeld een stuk gegrilde zalm. Dit combineert net als ham ook prima met asperges.

Ingrediënten voor 2 personen:
750 gram asperges
2 eieren
4 plakken (been)ham
30 gram roomboter
handvol verse peterselie
1 zak stoomkrieltjes (te koop bij diverse supermarkten)

Bereiding:
Zet de asperges 15 minuten voordat je ze gaat schillen in een bak met koud water.
Schil de asperges zorgvuldig en snijd het kontje ervan af. (Bewaar de schillen en de kontjes!) Wanneer je niet weet hoe dat moet, kijk dan eens naar dit fimpje.  Doe de asperges die je hebt geschild in een andere bak water.
Leg, als alle asperges geschild zijn, de asperges in een grote, wijde pan. Vul de pan met water totdat alle asperges goed onderstaan. Zelf heb ik mijn hapjespan gebruikt, omdat ik geen kookpannen had waar ze plat in konden liggen, en dat is wel nodig! Voeg aan het water 10 gram boter toe.
Laat de asperges ongeveer 4 minuten koken en zet daarna het vuur uit. Laat ze, met de deksel op de pan, nog 15 tot 20 minuten nagaren. Controleer na 15 minuten en laat nog even staan als ze niet gaar genoeg zijn.
Leg de plakken ham opgevouwen de laatste paar minuten bij de asperges in de pan, ze worden dan lekker warm.

Kook de eieren 8 minuten en pel ze. Prak ze met een vorm helemaal fijn en doe de (gehakte) peterselie erdoor. Stoom de krieltjes zoals aangeven op de verpakking.

Smelt de rest van de boter in een kleine pan en schenk, als de boter gesmolten is, de boter van de witte laag onder in de pan. Je houd dan geklaarde goudgele boter over. Haal de asperges uit het vocht, laat ze uitlekken op keukenpapier en verdeel ze direct over de borden.

Tip: Bewaar de schillen en de kontjes, én het kookvocht van de asperges. Hier kun je namelijk een heerlijke soep mee maken. Het recept hiervoor volgt morgen...
Zónder de krieltjes is dit gerecht koolhydraatarm.

2 opmerkingen:

  1. Heerlijk is en blijft dit klassieke recept om asperges te bereiden....

    Hier in het Brabantseland zijn genoeg adresjes om het witte goud vers gestoken uit de bedden te kopen bij de telers,en weet je wat ik nou zo handig vind.....je kan ze ook nog laten schillen,
    niet dat ik een luie huisvrouw ben;-).....maar wij kijken niet op 'n kilotje en dan is het oh zo makkelijk om niet die dunschiller te hoeven hanteren.

    Fijn weekeind en lieve groeten,
    Ger

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je lieve reactie Ger! Toen ik nog in Brabant woonde haalde ik ze inderdaad ook vers bij de teler; onovertroffen. Hier in de buurt van Harderwijk ben ik aangewezen op de groenteboer, maar die heeft hele goede gelukkig! Ik vind het schillen wel een ontspannend karweitje, en je kunt er heerlijke soep van maken, dus dat is ook wel een voordeel.
      Jij ook fijn weekend!

      Verwijderen