Helaas bevat de hamburger die je in de winkel koopt, dus ook bij de slager, vaak al een behoorlijke dosis zout. Jammer, want als je bewust met zout wilt omgaan valt een hamburger dus af.
Maar, Martine zou Martine niet zijn als ze niet een lekkere, zoutarme hamburger zou maken. Hier volgt het recept, ruim voldoende voor 5 grote of 10 kleine hamburgers.
Ingrediënten:
500 gram rundergehakt
1 el paprikapoeder
½ el chilipeper
½ tl worcestersaus (ongeveer 25 mg natrium)
½ tl gedroogde peterselie
½ tl gedroogde bieslook
50 gram gesnipperde ui
1 ei
1 beschuit (Bolletje Vitaal)
1 beschuit (Bolletje Vitaal)
1 witte (zoutarme) boterham zonder korsten
vers gemalen peper
(eventueel) 1 gram losalt / jozo bewust
Klop een eitje los. Doe hier de paprikapoeder, chilipeper, bieslook, peterselie, gemalen peper en worcestersaus door. Week de boterham in water en voeg in kleine plukjes toe aan het eimengsel. Doe er een verkruimelde beschuit door. Als het te droog wordt kun je de beschuit ook weglaten.
Prak dit mengsel goed door elkaar en voeg het gehakt en de ui toe. Kneed goed door en vorm er hamburgers van.
Bak de hamburgers in de pan of op de bbq op niet al te hoog vuur. Het vlees moet ook van binnen goed gaar worden.
Het lijkt me leuk om eens te proberen. Alleen mogen er geen zichtbare groene en rode dingetjes inzitten. Dat wordt even goed puzzelen.
BeantwoordenVerwijderenDe witte ui kun je heel fijn snipperen (of in de keukenmachine fijnmalen). De groene kruiden kun je weglaten natuurlijk, maar ze zijn wel lekker! Misschien wat meer ín de burger stoppen. Een heel dun laagje bloem om de hamburger kan ook helpen. Hij wordt dan misschien iets krokant, maar je ziet de kruiden niet ;-)
BeantwoordenVerwijderenGoed idee.
BeantwoordenVerwijderen