Draadjesvlees blijft één van mijn favoriete vleessoorten, maar alleen als het goed gaar is.
Koop goed vlees, liefst biologisch, je zult dit zeker terugproeven. Daarbij krimpt goedkoop vlees vaak veel meer, omdat daar meer water aan toegevoegd is. Daarbij, beter een lekker klein stukje, dan een taaie grotere lap!
Elders op deze site kun je al lezen hoe je heerlijke jus kunt bereiden met dit vlees, maar dit keer komt er een lekkere, volle saus bij. Echt mager is deze saus niet, maar doordat hij zo vol van smaak is kun je er aanzienlijk minder van gebruiken dan van bijvoorbeeld jus. Deze saus is heerlijk bij sperziebonen en krieltjes.
Ingrediënten:
450 gram magere runderlappen
1 el braad- en grillkruiden van Silvo
versgemalen peper
65 gram bloem
50 gram margarine (niet vloeibaar)
40 gram roomboter
halve ui
1 natriumarm bouillonblokje (Damhert)
1 rode peper
2 tenen knoflook
2 handen gedroogde champignonstelen
1 el balsamico-azijn
1 bouillonblokje zonder zout
½ blik tomatenblokjes
Verdeel de braad- en grillkruiden van Silvo over het vlees. Laat het even goed intrekken. Je kunt het met je vingers voorzichtig en beetje in het vlees kloppen. Bestrooi beide zijden ook met peper. Wentel daarna de runderlappen door 25 gram bloem, zodat ze bedekt zijn met een heel klein laagje. Schudt de overtollige bloem eraf en gooi weg.
Verhit in een braadpan de margarine tot hij mooi bruin is en niet meer schuimt. Braad het vlees op hoog vuur aan beide zijden mooi bruin. Voeg daarna de knoflook, rode peper, champignonstelen en halve ui toe (de ui en peper hoef je niet te snijden). Braad deze groenten nog even mee. Blus vervolgens af met de balsamico-azijn. Voeg daarna water toe (het vlees moet onder komen te staan) en de tomatenblokjes.
Breng het geheel opnieuw aan de kook en verkruimel het bouillonblokje boven het water. Laat het vlees op een laag pitje vervolgens 2 tot 3 uur zachtjes sudderen. Als het vlees zacht is geworden is het goed. De tijd die dit zal kosten wisselt sterk en hangt onder andere van de kwaliteit van het vlees. Zorg dat het vlees niet droog komt te staan, voeg zo nodig wat extra water toe.
Verwijder het vlees en laat afkoelen. Zeef de saus en laat ook afkoelen. Bewaar afgesloten in de koelkast.
De volgende dag kun je dan het gestolde vet eraf scheppen.
Maak een roux van 25 gram boter en 25 gram bloem. Dit doe je door in een steelpan de boter te smelten en de bloem toe te voegen. Roer goed door, zodat je een soort papje krijgt. Dit noem je de 'rous'. Schep nu de saus schep voor schep erbij en roer goed door. Na iedere schep roeren en wachten totdat het weer kookt. Wanneer je meer dan 500 ml vocht hebt overgehouden van het braden van het vlees, moet je wat meer boter gebruiken of het nog even laten inkoken voordat je het aan de roux toevoegt. Maak de saus op smaak met nootmuskaat en paprikapoeder.
Tip: Wil je de saus wat minder pittig? Verwijder de zaadjes uit de peper en laat hem eventueel maar kort meekoken. Je kunt het gerecht ook prima zonder de rode peper maken, dan is het helemaal niet meer pittig.
Naar aanleiding van het terechte commentaar van Ger nog even het volgende:
Het lijkt natuurlijk wat vreemd om het vet van het kookvocht af te halen en vervolgens te binden met een roux. Helemaal waar! Bij mij is dit recept in 2 dagen ontstaan. Ik besloot op dag twee pas om van het afgekoelde braadvocht deze saus te maken, en uit gewoonte heb ik gewoon eerst het overtollige vet eraf geschept. Daarna heb ik de roux gemaakt om er een dikkere saus mee te maken. Je kunt het gestolde vet natuurlijk laten zitten, de saus bevat dan nog wat meer vet. Lees het commentaar van Ger voor andere manieren om de saus dikker te krijgen, dit kan dan al op de dag dat je het braadt.
Hoi Martine,
BeantwoordenVerwijderenOm draadjesvlees op een lekkere manier te bereiden kan ik 1000 en 1 recepten bedenken...maar één ding hebben ze allemaal met elkaar gemeen...neem de tijd voor het stoven.....bij mij gaat de gietijzeren pan meestal met inhoud voor 'n weeshuis met deksel uren de oven in en zorg dat het vocht niet gaat koken.
Een ding snap ik niet zo goed aan jou recept,
aan de ene kant laat je de jus koud worden om te ontvetten en aan de andere kant ga je weer boter en bloem toevoegen om een roux te maken voor binding van saus.
Ik gebruik nooit bloem of extra boter tijdens de bereiding van draadjesvlees,ook geen water trouwens....wel flesje donker abdij of ambachtelijk bier,laatste half uur leg ik 'n bruineboterham die ik besmeer met goede kwaliteit mosterd of paar plakken peperkoek(zonder mosterd) op het vlees,die worden zacht, die roer ik later door het braadvocht(wat geen hele sloot is)en zorgen voor perfecte binding voor overheerlijke jus.
Hé....krijg er trek van...bovendien is het ook nog eens goed weer(of slecht genoeg;-)om het huis te vullen met de lekkere geuren van vlees en een bouquet garni uit de oven....
Fijne dag en smakelijk eten voor straks!!
Ger
Hoi Ger,
VerwijderenWat betreft die boter heb je helemaal gelijk! Dit is zo ontstaan omdat het recept aldoende ontstond. Ik ben gewend om jus/braadvocht af te laten koelen en ontvetten omdat ik normaliter probeer om met weinig vet te koken.
Nu besloot ik echter de dag na het braden pas om van het vocht een dikkere saus te maken, dus vandaar dat ik hem gebonden heb met een roux. Dit kan natuurlijk ook prima dezelfde dag zoals jij beschrijft met brood of peperkoek. Nadeel hiervan is wel dat daar toch weer meer zout in zit, dus dat zou ik dan op een andere manier moeten compenseren.
Wanneer ik een stoofpot (hachee o.i.d. maak) doe ik het zoals jij hebt beschreven. Toch vond ik dat de saus door de toevoeging van de roomboter wel wat voller en krachtiger van smaak is geworden.
Ik hoop dat ik het een beetje goed heb uitgelegd!
Lekkerrrrr Martine ....draadjesvlees.
BeantwoordenVerwijderenIk maak het nu in mijn slowcookertje.
Vroeger op het oliestelletje.
heeeel langzaam.Dat is het lekkerst.
En ik doe het met Leffe en peperkoek
Yummie
Krijg gelijk trek.
Groetjes