Koekjes bakken - voor jong en oud

In koek en gebak zit vaak veel meer zout dan je denkt. Aan het deeg wordt namelijk zout toegevoegd, al smaakt het resultaat zoet. Hoewel de hoeveelheden misschien niet heel groot zijn, is het een kleine moeite om zélf koekjes te maken. Je kunt het zout dan weglaten, en het is nog leuk om te doen ook!
Het recept hieronder is een basisrecept voor zandkoekjes. Zelf ben ik ook nog geen gevorderde banketbakker, dus ik houd mijn baksels ook betrekkelijk eenvoudig.
Van onderstaand recept heb ik 20 kleine koekjes gemaakt, dus 20x genieten!



Ingrediënten:
125 gram bloem (+ een beetje extra voor het werkblad)
50 gram poedersuiker
10 gram vanillesuiker
80 gram ongezouten roomboter (op kamertemperatuur)
1 eidooier

Bereiding:
Doe de bloem in een kom, maak een kuiltje en voeg de boter en de suiker toe.
Kneed lang en stevig tot je een gladde, homogene massa hebt.

Rol een worst van het deeg en draai hem in huishoudfolie. Zet het deeg in de koelkast en laat een half uurtje rusten.
Verwarm intussen de oven voor op 180 graden en klop de eidooier los met een klein scheutje koud water.

Haal het deeg uit de koelkast en snijd met een scherp mes plakken van het deeg van ongeveer 1 cm dik.
Je kunt het deeg ook tot een bal vormen voor het rusten en het nu uitrollen tot 1 cm dik op een met bloem bestoven werkblad. Steek daarna met je uitsteekvormpje(s) zoveel mogelijk koekjes uit de lap deeg. Vooral voor kinderen is dit natuurlijk leuk!

Strijk nu een dun laagje eigeel over één kant van elk koekje. Leg je zandkoekjes op een bakplaat
met bakpapier en zet ze gedurende 20 à 25 minuten in oven (180 graden). Zijn ze lichtbruin?
Haar ze dan voorzichtig uit de oven en laat ze naast elkaar afkoelen op een rooster.

Als je koekjes zijn afgekoeld, kan je de versiering (smarties, nootjes, disco-balletjes, suikerfiguurtjes,...) aanbrengen die jij het lekkerst vindt. Je kan alles vastkleven met een beetje suikerwater of honing.

Tip: Je kunt aan het deeg een klein snufje losalt toevoegen. Dit zal de smaak van de koekjes ten goede komen.

2 opmerkingen:

  1. Koekjes bakken is erg leuk, je kan door het deeg ook nog stukjes walnoot doen , gember etc, er is gewoon heel veel mogelijk.En de geur tijdens het bakken is alleen al een feest ;).

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuke tip, van die nootjes door het deeg. Binnenkort ga ik dat eens proberen, want die koekjes op de foto zijn nu allemaal op natuurlijk :-)

    BeantwoordenVerwijderen