Witbrood uit de oven - recept Levine - natriumarm


Opnieuw een recept van Levine, dit keer voor een wit (bus)brood, dat in de oven gebakken wordt. Zelf meng ik het deeg in de broodbakmachine, omdat met de hand kneden voor mij te vermoeiend is. Dit brood bakte ik niet tijdens de broodbakworkshop, maar later thuis. Heerlijk was het, vond ook mijn man die normaal geen zoutarm brood eet!
Het recept is dus van Levine, zij had het al gebakken met losalt toen ik bij haar kwam. Bij haar zag het er natuurlijk wat strakker uit... Ze bakte tegelijkertijd dit brood met gewoon zout en het verschil was wel te proeven, maar niet te zien...



Ingrediënten:
500 gram tarwebloem
6 gram droge gist
5 gram losalt
30 gram zachte ongezouten roomboter
2 verpulverde vitamine C tabletjes van 50 mg (optioneel)
325 gram (volle) melk, lauwwarm
bakblik van 23 - 25 cm, ingevet

Werkwijze deeg kneden in standmixer: doe alle ingrediënten voor het deeg in de kom en roer met een pollepel door elkaar. Kneed met de deeghaak in 10 - 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand van de kom loslaat. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken: neem een bolletje van het deeg af en trek dat al ronddraaiend uit tot een vliesje. Scheurt het vliesje snel dan is het deeg nog niet goed gekneed.

Deeg na kneden
Werkwijze deeg kneden in een broodbakmachine: doe alle ingrediënten voor het deeg in de bak van de bbm en kneed in 10 – 15 minuten (bijvoorbeeld op de pizzastand) tot een soepel deeg dat van de wand van de bak loslaat. Volg verder het recept hieronder vanaf de 1e rijs. Of gebruik de deegstand van de bbm (= inclusief 1e rijs), volg dan het recept hieronder vanaf het vormen. Bij gebruik van de deegstand koude melk gebruiken.

Deeg na 1ste rijs.
Werkwijze deeg met de hand kneden: doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom. Roer met een pollepel door elkaar tot alle bloem/meel bevochtigd is. Stort het deeg op een werkplek en kneed het met de hand in ± 20 minuten tot een soepel deeg. Weersta de neiging om aan het begin van de kneedtijd tarwebloem toe te voegen, het deeg wordt vanzelf minder plakkerig tijdens het kneden. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken: neem een bolletje van het deeg af en trek dat al ronddraaiend uit tot een vliesje. Scheurt het deeg snel dan is het deeg nog niet goed gekneed.
Deze broodbus was niet helemaal het goede
forrmaat, maar ik had toen geen betere.
1e rijs: doe het deeg over in een grote licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x keren zodat alle kanten bedekt zijn met wat olie. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur in ± 60 minuten tot dubbel volume rijzen.

Vormen: stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek. Druk de lucht uit het deeg (doorslaan. Bol het stuk deeg losjes op. Dek de deegbal af en laat ± 20 minuten liggen.

Vorm vervolgens het deeg tot een brood:
rol het deeg (van links naar rechts) met een deegroller uit tot een rechthoek;
vouw de rechterkant tot net over het midden van het deeg, doe hetzelfde met de linkerkant;
rol het deeg weer met een deegroller uit (niet breder dan het bakblik);
rol het deeg vanaf de bovenkant stevig op en knijp de naad dicht;
leg het deeg met de naad naar beneden in een ingevet bakblik.
Klik hier voor een uitleg met foto's erbij.
2e rijs: dek het deeg af met ingevet plastic folie en laat het op kamertemperatuur in ± 60 minuten tot bijna in volume verdubbelen. Het deeg is genoeg gerezen als je er met een vinger op drukt en het veert langzaam terug.

Oven voorverwarmen: verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 220 ºC.

Bakken: snijd desgewenst de bovenkant van het brood met een scherp (gekarteld) mes in. Bak het brood op de onderste richel van de oven in 35 - 40 minuten gaar en goudbruin. Verlaag als de bovenkant van het brood te donker dreigt te worden na ± 20 minuten de temperatuur naar 200 ºC.

Stort het brood direct uit het bakblik op een rooster en laat het volledig afkoelen voordat je het gaat snijden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten