Dit Zweedse gerecht komt van 'Hasselbacken', het restaurant in Stockholm waar het voor het eerst werd geserveerd. De aardappels zijn krokant van buiten en zacht van binnen.
Ingrediƫnten:
1 vastkokende aardappel per persoon
olijfolie
knoflook
ongezouten roomboter
versgemalen peper
Bereiding:
Schil de aardappelen en leg ze in een kom met water. Maak met een mes scherpe inkepingen naast elkaar, met 3-6mm tussenruimte. De aardappel moet tot over de helft worden ingesneden, maar niet tot de onderkant, want hij moet heel blijven! Het kan handig zijn om de aardappel op een lepel te leggen tijdens het snijden, zodat de rand van de lepel je mes blokkeert. Leg de aardappel weer terug in het water en snijd zo alle aardappels in.
Zet de aardappels met de inkepeingen naar boven in een ingevette ovenschaal.
Snijd flinterdunne plakjes knoflook en steek deze in de inkepingen van de aardappels. Druk ze zo diep mogelijk, want stukjes knoflook die erbovenuit komen zullen eerder verbranden. Bestrooi de aardappels met versgemalen peper en giet er dan heel langzaam wat olijfolie over, zodat het in de inkepingen loopt.
Leg op iedere aardappel een flinke klont roomboter.
Zet de schaal in een voorverwarmde oven op 220° C. Bak de aardappels in ongeveer 45-60 minuten, afhankelijk van de grootte van de aardappels. Bedruip de aardappels regelmatig met de gesmolten boter. Wees royaal met de boter, het wordt niet allemaal opgegeten maar het schept veel makkelijker als je wat meer boter gebruikt. Dit bedruipen met boter heet arroseren.
Tip: Varieer met meer kruiden naast de peper en knoflook.
Mooi recept. Wat at je erbij?
BeantwoordenVerwijderenBij deze aardappels at ik een karbonade met mosterd en gekookte sperzieboontjes. Natuurlijk zijn er veel andere combinaties mogelijk!
VerwijderenHeerlijk, zo'n Hasselback! Ik zet 'm binnenkort ook op mijn blog, want dat recept hoort er gewoon echt tussen.
BeantwoordenVerwijderenParmezaanse kaas of Cheddar er overheen is ook super!
Kaas over deze aardappel heen is inderdaad heerlijk! Maar ja, niet natriumarm natuurlijk, dus ik heb het niet gedaan. Misschien dat een paar gram minder zoute kaas ook wel voor extra pit zorgt, ga ik toch eens proberen. Dank voor je tip!
VerwijderenLekker Martine
BeantwoordenVerwijderenWij eten het hier ook geregeld
Lekkerder dan gewone gebakken aardappeltjes
Yummie
Fijn weekend
Een klassieker he? Maar nog nooit zelf bereid. Toch de moeite waard om er eens aan te beginnen. Wat proef je voor verschil met gewone gebakken aardappelen uit de oven?
BeantwoordenVerwijderenDe smaak is intenser omdat de kruiden door de inkepingen beter de aardappel trekken. Daarbij ziet het er gewoon heel mooi uit! Proberen dus :-)
VerwijderenDank je wel voor dit recept. Erg lekker!
BeantwoordenVerwijderen