Zachte witte bolletjes (melkbroodjes) - natriumarm

Broodjes thuis gemaakt
Onderstaand recept is een recept van Levine, en deze broodjes bakte ik bij haar tijdens de broodbakworkshop. Het zijn zachte, maar stevige broodjes en ook na het ontdooien zijn ze nog heerlijk smakelijk. Thuis heb ik de broodjes opnieuw gemaakt en ook toen lukten ze prima.
In dit recept wordt melk gebruikt, waarin natuurlijk ook wat natrium zit. Je kunt voor water kiezen, maar de melk maakt de broodjes zachter. Een grammetje losalt minder bij een strenge natriumbeperking kan natuurlijk ook!

Dit recept staat niet (meer) op de blog van Levine, maar je vindt hier wel diverse andere witte bolletjes en tips hoe je de broodjes het beste kunt vormen. Zeker de moeite waard om te gaan kijken dus!

Ingrediënten:
500 gram tarwebloem
6 gram droge gist
10 gram suiker
5 gram losalt
30 gram ongezouten roomboter
325 gram volle melk, lauwwarm
desgewenst roomboter om te bestrijken

Bereiding:
Werkwijze deeg kneden in standmixer: doe alle ingrediënten voor het deeg in de kom en roer met een pollepel door elkaar. Kneed met de deeghaak in 10 - 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand van de kom loslaat. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken: neem een bolletje van het deeg af en trek dat al ronddraaiend uit tot een vliesje. Scheurt het vliesje snel dan is het deeg nog niet goed gekneed.

Werkwijze deeg kneden in een broodbakmachine: doe alle ingrediënten voor het deeg in de bak van de bbm en kneed in 10 – 15 minuten (bijvoorbeeld op de pizzastand) tot een soepel deeg dat van de wand van de bak loslaat. Volg verder het recept hieronder vanaf de 1e rijs. Of gebruik de deegstand van de bbm (= inclusief 1e rijs), volg dan het recept hieronder vanaf het vormen. Bij gebruik van de deegstand koude melk gebruiken.

Werkwijze deeg met de hand kneden: doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom. Roer met een pollepel door elkaar tot alle bloem/meel bevochtigd is. Stort het deeg op een werkplek en kneed het met de hand in ± 20 minuten tot een soepel deeg. Voeg geen extra bloem  toe, het deeg wordt tijdens het kneden minder plakkerig Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken: neem een bolletje van het deeg af en trek dat al ronddraaiend uit tot een vliesje. Scheurt het deeg snel dan is het deeg nog niet goed gekneed.

1e rijs: Vorm het deeg tot een bal en doe het over in een licht met olie ingevette kom, 1x keren zodat alle kanten met wat olie  bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur in ± 1 uur tot dubbel volume rijzen.

Vormen: Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek. Druk de lucht eruit en verdeel het deeg met een deegsteker in 12 gelijke stukjes en maak er bolletjes van. Laat afgedekt ± 10 minuten liggen.

Bolletjes: Bol de stukjes deeg nogmaals op en leg een paar centimeter uit elkaar op een bakplaat bekleed met bakpapier/bakmatje/ Dek af met ingevet plastic folie.

2e rijs: Laat de bolletjes afgedekt op kamertemperatuur in 45-60 minuten tot bijna dubbel volume rijzen. Het deeg is genoeg gerezen als je er met je vinger op drukt en het deeg veert langzaam terug.
Verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 220 °C.

Broodjes gemaakt bij Levine
Bakken: Bak de broodjes in ongeveer 15 minuten gaar en bruin. Bestrijk ze desgewenst direct na het bakken met wat roomboter.

Laat ze op een rooster afkoelen.

4 opmerkingen:

  1. Mooie broodjes hoor om te zien en ik geloof zo dat ze ook nog eens heel erg lekker zijn! Zal leuk geweest zijn die workshop bij Levine :)

    Wist je trouwens dat in Lo Salt veel kalium zit wat niet altijd even goed is voor mensen met een natriumbeperking? Veel mensen weten dat niet dus dat is best een risico.

    Wet natuurlijk niet hoe het voor hartpatiënten is maar mijn specialist raadde het mij (nierpatiënt) af om te gebruiken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Aranka,

      Je hebt gelijk, in Losalt is het natrium vervangen door kalium. Zelf heb ik een behoorlijk kaliumtekort (door de plaspillen). Naast dat ik losalt gebruik slik ik ook nog eens 3x 600mg Slow K per dag. Ik mag van mijn cardioloog het losalt dus wél gebruiken.
      Dit kan dus per persoon verschillen. Op verschillende plaatsen op mijn blog geef ik aan dat iedereen dus naar zijn eigen situatie moet kijken of losalt wel of niet mag. Goed dat je me er nog weer even op attendeert! Ik wil binnenkort eens een artikel wijden aan losalt-jozobewust-dieetzout en dergelijke.

      Verwijderen
  2. Das fijn dat je het zelf wel mag hebben, dat maakt het bakken van bijvoorbeeld brood echt wel makkelijker. :)

    BeantwoordenVerwijderen