Gehakt op smaak? Rauw proeven? NEE!

Tip en trucs bij een zoutarm dieet: Tip 16
Mijn 'standaard' gehaktballen kruid ik altijd met een vast rijtje kruiden. Na al die jaren kan ik dat, ook zonder zout, bijna met m'n ogen dicht. Soms vind het echter leuk om gehaktballetjes te maken met een speciaal smaakje. Satéballetjes bijvoorbeeld, of Oosterse balletjes. Omdat ik geen kant- en klare gehaktmixen hiervoor kan gebruiken (die bevatten veel zout) experimenteer ik dan met allerlei andere kruiden en dergelijke.
Maar dan komt de vraag: Is het gehakt op smaak?
Nadat ik ooit een salmonella-vergiftiging opliep door het eten van rauwe kip, ben ik een beetje voorzichtig geworden met het eten van rauw vlees. Hoewel gehakt wat minder risico's met zich meebrengt, waag ik me met mijn weerstandsproblemen er niet aan.
Mijn tip: Controleer of het gehakt voldoende op smaak is gebracht door er een klein balletje van te maken en dat in een paar tellen gaar te maken in de magnetron (30 sec. op 700 Watt) of in een laagje kokend water.
Op deze manier kun je nog veranderingen aanbrengen in de rauwe gehaktmassa, en hoef je toch geen rauw gehakt te eten!

Meer Tips en Trucs...

3 opmerkingen:

  1. Goed plan, Martine! Teveel mensen gaan erg nonchalant om met rauwe producten. Het blijft uitkijken, ook met gehakt

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Inderdaad af te raden om het rauw te proeven, zoiets zou ik ook nooit doen. Je kan het doen zoals jij zegt maar zelf gooi ik even een stukje in de koekenpan, dan weet je ook hoe het gebakken smaakt. :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat kan natuurlijk ook Aranka! Als ik het voor soepballen wil proeven, doe ik het liever even in de magetron of kokend water, omdat bakken ook de smaak beïnvloed. Voor gehaktballen die je wilt braden is een klein stukje bakken natuurlijk ook een optie. Het duurt wel iets langer denk ik!

      Verwijderen