Oudhollandse lekkernij: Poffertjes

Als kind was ik er al dol op; poffertjes! Ook nu kan ik nog echt genieten van een portie warme, versgebakken poffertjes met boter en suiker. Ik bestel dit nogal eens in een restaurant, omdat er verhoudingsgewijs minder zout in zit dan in veel belegde broodjes. Toch bevatten ook de poffertjes die gemaakt worden met zelfrijzend bakmeel nog aardig wat natrium. (In 100 gram zelfrijzend bakmeel zit ongeveer 900 mg natrium!) Dit komt door het rijsmiddel, dat veel natrium bevat.
De échte Hollandse poffertjes worden echter niet gemaakt van zelfrijzend bakmeel, maar van bloem, boekweitmeel, melk, boter en gist. Als je hier dus weinig (of geen) zout aan toevoegt, worden de poffertjes een stuk minder zout...


Ingrediënten voor 6 porties poffertjes:
100 gr bloem
100 gr boekweitmeel
400 ml lauwwarme melk (Gebruik water als je het nog minder zout wilt. Melk bevat 40 mg natrium per 100 ml)
1 ei
1 zakje (7 gram) gedroogde gist
1 gram losalt/jozo bewust
30 gram gesmolten boter
boter en poedersuiker voor erbij

Bereiding:
Zeef de bloem en het boekweitmeel in een grote beslagkom, en maak een uitholling in het midden.  Strooi het zout aan de buitenrand van het meel. Doe de gist in de uitholling. Giet voorzichtig een beetje melk op de gist. Roer vanuit het centrum en doe beetje bij beetje alle melk erbij. Voeg op het einde ook het ei, gesmolten boter toe. Zorg dat alles goed gemengd is en zonder klonten.

Dek de beslagkom af met een schone theedoek en laat het mengsel 45 minuten op een warme plek rusten.
Zet de pan op hoog vuur laat hem gloeiend heet worden. Vet daarna de pan in met wat boter of ander vloeibaar vet, dit gaat makkelijk met een kwastje. Giet dan een klein beetje beslag (tot ongeveer driekwart vol) in ieder rondje.
Draai het vuur nu middenhoog en bak de poffertjes totdat de bovenkant van het poffertje nog niet volledig gestold is in het midden. Ze laten dan makkelijk uit de pan los.Draai ze om en wacht totdat de andere kant ook goudbruin is.

Bij gebruik van verse gist: los de gist op in een beetje melk. Doe dit in de uitsparing voordat je de rest van de melk toevoegd.

Tip: Doe eens een eetlepel stroop door het beslag, hier wordt het iets zoeter van!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten